Potraživanja 1,3 milijarde evra, stečajna masa 49 miliona

Bez autora
Aug 19 2011

Gotovo deset godina pošto je smederevska železara iz stečajnog postupka, otvorenog 30. jula 2002. godine, prodata američkom US Steelu, dosad priznata potraživanja prema stečajnoj masi Sartida ad iznose 133 147 746 532 dinara ili otprilike 1,33 milijarde evra, i to bez obračunatih kamata dok novčani deo stečajne mase trenutno iznosi 4 900 000 000 dinara ili otprilike 49 miliona evra. Mnogi sudski postupci još su u toku tako da ni iznos potraživanja ni iznos stečajne mase nisu konačni. Od prodaje železare Amerikancima u stečajnoj masi je ostalo 21,3 miliona dolara. Sva sredstva su okamaćena u bankama. Preostala je da se proda još neka imovina Sartida ad i zavisnih firmi, ali ništa značajno, a mnogo toga je u pravno zamršenoj situaciji koja ne obećava da se okonča novim značajnijim prihodom u stečajnu masu. Recimo, višestruki pokušaji prodaje stadiona i kluba Sartid u Smederevu nisu urodili plodom, iako je klub Sartid jedini među prvoligašima privredno društvo i ne mora da čeka Zakon o sportu...

Potraživanja 1,3 milijarde evra, stečajna masa 49 milionaGotovo deset godina pošto je smederevska železara iz stečajnog postupka, otvorenog 30. jula 2002. godine, prodata američkom US Steelu, dosad priznata potraživanja prema stečajnoj masi Sartida ad iznose 133 147 746 532 dinara ili otprilike 1,33 milijarde evra, i to bez obračunatih kamata dok novčani deo stečajne mase trenutno iznosi 4 900 000 000 dinara ili otprilike 49 miliona evra. Mnogi sudski postupci još su u toku tako da ni iznos potraživanja ni iznos stečajne mase nisu konačni.

Od prodaje železare Amerikancima u stečajnoj masi je ostalo 21,3 miliona dolara. Sva sredstva su okamaćena u bankama. Preostala je da se proda još neka imovina Sartida ad i zavisnih firmi, ali ništa značajno, a mnogo toga je u pravno zamršenoj situaciji koja ne obećava da se okonča novim značajnijim prihodom u stečajnu masu. Recimo, višestruki pokušaji prodaje stadiona i kluba Sartid u Smederevu nisu urodili plodom, iako je klub Sartid jedini među prvoligašima privredno društvo i ne mora da čeka Zakon o sportu; zatim pravo korišćenja na zemljištu komplikuje obaveza konverzije po Zakonu o izgradnji ili nemogućnost naplate potraživanja stečajne mase od mnogih firmi u restrukturiranju od kojih su neke, kao Trepča, na Kosovu i Metohiji, što problemu daje i jednu političku dimenziju. Stečajna masa Sartid ad ima pravosnažnu sudsku presudu kojom od Trepče potražuje oko 340 miliona dinara.

Stečajna masa Sartid, između ostalog, još vodi postupak u vezi sa potraživanjem konzorcijuma više evropskih banaka po osnovu kredita datog Sartidu na osnovu Ugovora o kreditu od 17. septembra 1997. godine. Konzorcijumu je na čelu u trenutku potpisivanja ugovora o kreditu stajala Bank Austria Handelsbank, ali su u javnosti najglasniji bili predstavnici interesa banaka sa nemačkim kapitalom recimo West LB, koji su tvrdili da pri prodaji Sartida US Steelu „Nisu uvaženi interesi poverilaca“. Spor oko „okolnosti te specifične privatizacije“, kako je početkom 2006. godine govorio tadašnji nemački ambasador u Srbiji Andreas Cobel, često je podizan i na visok politički nivo. U međuvremenu su sve članice konzorcijuma svoja potraživanja prema stečajnoj masi Sartid ad prenele na Bank Austria Handelsbank, a posle više statusnih promena i pripajanja među bankama, tužilac u ovom slučaju je sada UniCredit Bank Austria iz Beča, koja tvrdi da 28 odsto svojih prihoda ostvaruje na tržištu Nemačke.

U drugostepenom postupku pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu 6. maja ove godine doneta je pravosnažna presuda kojom se ovom poveriocu priznaje potraživanje od oko 95,9 miliona dolara, uz pripadajuće kamate, 126 046 evra uz pripadajuće kamate i 2 583 617 dinara. Kako su u ovom slučaju svi redovni pravni lekovi iscrpeni, stečajna masa Sartid je posegnula za vanrednim pravnim lekovima i Vrhovnom kasacionom sudu podnela zahtev za reviziju. Tako da ovo potraživanje još nije uključeno u priznata potraživanja niti pre odlike Vrhovnog kasacionog suda poverilac može učestvovati u deobi stečajne mase.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik